luni, 23 iulie 2012

Greşeli făcute la micul dejun

Să începem prin a recapitula ce înseamnă micul dejun şi de ce este el important. 


1. Micul dejun ne da energie
    Pe timpul nopţii , organismul funcţionează "la foc redus" . De abia dimineaţa, atunci când primeşte hrană, acesta îşi turează din nou motoarele la capacitate maximă. Dacă obişnuieşti să renunţi la micul dejun, vei observa, cel mai târziu după ce au trecut câteva ore, că eşti lipsit/ă de energie.

2. Micul dejun ne face mai inteligenţi
 Şi creierul este un organ care are nevoie de energie. Nu doar făcând mişcare pierzi calorii, ci şi gândind sau studiind. În cazul în care creierul nu primeşte "combustibil" dimineaţa, va lucra mai lent. Spre deosebire  de cei care nu manâncă micu dejun, persoanele care respectă cu stricteţe prima masă a zilei se pot concentra mai bine, sunt mai atente atunci când ascultă pe cineva şi pot îndeplini mai repede sarcini complexe. 

3.Micul dejun face bine la siluetă
 Cine mănâncă micul dejun cu regularitate nu va avea tendinţa de a ronţăi câte ceva pe la ora 11 şi de a "ataca" rezerva strategică de dulciuri. Prim urmare, persoanele care nu renunţă la micul dejun au mai puţine "atacuri de foare"  şi mai puţine probleme cu greutatea.

Ce înseamnă un mic dejun sănătos.
Ar trebui să aibă următoarele componente:
1xBĂUTURĂ : după ce te-ai trezit , un pahar cu apă este numai bun pentru a curăţa organismul.
2xFRUCT: conţine vitamine şi glucoză: astfel creierul lucrează mai uşor.
1xPRODUS PE BAZĂ DE LAPTE: brânză, iaurt, lapte -toate acestea furnizează albumină. 
1xPRODUS DIN CEREALE: pâine integrală sau cereale naturale , stimulează digestia, iar senzaţia de saţietate durează timp de mai multe ore.

Cele mai mari greşeli la micul dejun:
1.Numai un iaurt
  Să nu crezi ca organismului tău îi ajung până la prânz câteva linguri de iaurt.  Fără nişte musli sau fulgi de ovăz nu o să ai energia necesară pentru a trece cu bine peste toate sarcinile zilei.

2.Unt de arahide/ fineti
   Conţine aprox. 75% grăsime- ceea ce va da o stare de slăbiciune organismului. Dacă ţii neapărat să mănânci unt de arahide, aplică un strat subţire pe pâine. Încearcă să cumperi un produs ce nu conţine zahăr.

3. Latte macchiato cu vanilie/caramel/ciocolată albă
   Prea de tot: o astfel de cafea "complexă" acoperă un sfert din necesarul zilnic de calorii!  Şi nici nu te satură; ba, în plus, favorizează apariţia cariilor şi depunerea kilogramelor.

4. Fulgi de ciocolata cu mier &co. 
Mai întâi vestea bună: laptele aduce o contribuţie importantă la un mic dejun sănătos. Şi acum vestea mai puţin plăcută: doar o porţie mică din aceste cereale dulci echivalează cu aproape  o tabletă de ciocolată! Alege mai bine cereale musli (fără adaos de zahăr) cu miere. 

5. Croissant, brioşe, prăjituri etc. 
  Un asemenea meniu poate îţi potoleşte foamea imediat, dar în maxim  3 ore stomacul o să-ţi ceară din nou de mâncare. 

6. Şuncă prăjită & ouă
 Poate să fie un mic dejun britanic tradiţional, dar n+are nimic de-a face cu o masă sănătoasă. Un studiu efectuat în Statele Unite a arătat că persoanele care mănâncă la micul dejun cereale şi fructe au o siluetă suplă toată viaţa. 

7. Cheeseburger
 Este foarte bun la gust, e adevprat, dar e plin de grăsimi şi calorii. Şi nu te face nici mai deştept şi nici mai fericit, dar nici mai sătul. Şi nu, ketchup'ul nu conţine nici el nici o vitamină! 

8. Să nu mănânci deloc la micul dejun. 
      Dacă ţi+a trecut asta prin minte, citeşte din nou tot articolul. 

9. Cafea şi ţigară
 Ăsta e cel mai rău lucru pe care îl poţi face corpului tău. Mai întâi iriţi mucoasa stomacuui gol cu o invitaţie la cafea, apoi continui cu o anesteziere a minţii. Chestia asta te îmbolnăveşte.

Niciun comentariu: